Eftersom Las Palmas är så spanskt och hett det kan bli är givetvis Paellan det självklara valet om man vill prova något riktigt spanskt. Paellan är dessutom Spaniens nationalrätt och tillsammans med ett fylligt vin utgör det en viktig del i den kulturella aspekten av Spanien och Gran Canaria. Maten tillagas med mycket kärlek och omtanke och dessutom en hel del färgstarka och heta kryddblandningar. Skaldjur, kött, grillspett, grönsaker och andra eldiga maträtter hör till vanligheten och finns med på de allra flesta menyerna på de spanska restaurangerna.

Något som är en riktig livsstil och bildar en social mötesplats är fenomenet och maträtten tapas i Spanien. Det är en mycket populär rätt på Las Palmas och består av ett antal små rätter som avnjuts ihop med gott vin och annan dryck i minst lika gott sällskap. Det finns en mysig liten kiosk, La Puntilla, som säljer tappas längs den norra strandpromenaden med utsikt över Las Canteras. Man använder sig i restauranger som tillagar tapas av ingredienser som exmpelvis friterad muräna, sardiner, tacos de bacalao (som är tärnade torskbitar), samt oliver i mojosås. Vill man däremot prova på bläckfisk (Calamares) är det restaurangen Bosmediano, belägen på den västra strandpromenaden som rekommenderas ett besök. Utöver dessa maträtter finns givetvis landets specialiteter som exempelvis parmaskinka, andra lufttorkade skinkor och smaksatta köttstycken. Föredrar man vegetarisk mat är det restaurangen Tasca Galileo som gäller – där blandar kockarna ihop gamla med nya tapasmenyer och ingredienser och svamprisotto eller kroketter på äpple och lök är vanliga och populära vegetariska alternativ.

I den gamla stadsdelen Vegueta är atmosfären spontan och pittoresk. Om man kikar in på Macabeo hittar man ett varierat utbud av viner, goda tapas och mindre montaditos, vitt bröd med pålägg. Det finns en smaksensation med rökt ost och tomatmarmelad med en örtbaserad sås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *