Innan man ger sig ut på shoppingstråken bör man påminna sig om det faktum att i Spanien råder siesta om eftermiddagarna och då stänger i princip samtliga affärer och butiker. Detta för att kunna vila upp sig till de hektiska och fartfyllda utelivskvällarna då både butiker, affärer och uteliv samharmoniserar för att sätta staden i gungning. Normalt sett har affärerna öppet mellan kl 09 och 13, siesta fram till kl 17, därefter håller de öppet fram till stängning kl 20. På söndagar är allt igenbommat dock.

Bäst shopping har man med fördel längs gågatan Triana om man vill utforska märkesbutikerna och de större varuhusen samt shoppingcentran återfinner man i den nyare stadsdelen, Catalina. Ett av de riktigt stora shoppingcentra är det enorma Las Arenas där det finns oändligt med affärer, som till exempel Toy’s r Us, Disney Store, Mango, H&M med flera. I hamnen finns ett annat shoppingställe, nämligen El Muelle, även där finns ett stort antal olika butiker för den shoppingintresserade.

Huvudgatan heter Mesa y Lopez och längs den finns en rad caféer, restauranger, kaffebarer och liknande om man skulle bli trött i benen. El Corte Inglés är ett shoppingcentra med ett brett utbud av kvalitetsvaror, allt ifrån kläder till mat och samtliga med ett spanskt signum. De har även en populär outlet väl värd att besöka. Yumbo köpcentrum i Maspalomas innehåller omkring 200 affärer till antalet och i butikerna säljs allt ifrån cigaretter till kastanjetter och kläder, smycken och turistfällor. Vill man främst handla nödvändigheter ligger La Ballena strax utanför Las Palmas, som har alla sina affärer under ett och samma tak – perfekt för basproviant och basartiklar. Utöver shoppingcentran finns givetvis marknader utspridda över hela ön, där man i all sin enkelhet och stillhet kan kika runt efter de småsaker man kan tänkas behöva. Helgmarknaden Vega de San Mateo erbjuder konst, hantverk och lokalproducerad mat.

Vill man däremot gå i något mer långsamt mak eller lunktempo är den amla Stan, Vegueta, perfekt. Där finns en saluhall och ligger i nära anknytning till ett konserthus, och i själva stadsdelen finns en hel del konstnärsbutiker, museum, presentbutiker och slaktare och bagare.

Turistfällor på Las Palmas
Som på alla platser där turister flockas i skaror finns givetvis en annan marknad, baserad på turisters ovetskap. Det handlar om de klassiska turistfällorna man enkelt och handlöst kan hamna i. Ett tips är att vidta viss försiktighet då man inhandlar elektornik och kameror från affärer belägna på turistorterna. Tycker man kanske att priset är alldeles för bra för att kännas trovärdigt bör man förmodligen tänka sig att det faktiskt är så. Förfalskningar cirkulerar i omlopp tyvärr. Av den anledningen bör man alltid fråga efter en internationell garanti innan betalningen genomförs. Något annat som förekommer är också värvarna för andelslägenheter. När de närmar sig med sina kortläsare handlar det om ”pris man sjukt nog vunnit”, men som man bara får om man går med på att gå en säljrunda för andelslägenheter. Dessa värvare hävdar att det endast kommer att ta cirka 90 minuter, men i stort sett alltid får man räkna me minst det dubbla.